Balanslezing: Eerherstel voor Maria Magdalena

Datum : zondag 19 april 2020 Tijd: 10.30 uur (koffie/thee 10.00 uur) Plaats: Verenigingszaal "De Eendracht" Pr. Beatrixstraat 1a, Varsseveld. Kosten: € 8,- p.p.

Lezing door Daniëlle van Dijk

Het eerherstel van Maria Magdalena is van groot belang voor het beeld dat we van de vrouw - in algemene zin - hebben. Deze vrouw was – zo blijkt uit onderzoek - de uitverkorene van Jezus; zij was zijn aardse evenknie.

In de Nag Hammadi Geschriften wordt zij zelfs de ‘Sophia’ genoemd, de kosmische en aardse wijsheid. Op 1 december 1945 werden deze kostbare geschriften gevonden bij het plaatsje Nag Hammadi in Egypte. De Tweede Wereldoorlog was toen net voorbij. Het waren door Constantijn de Grote en de Kerk verboden evangeliën uit de tweede en derde eeuw na Christus. Maria Magdalena wordt in deze evangeliën onomwonden de geliefde Vrouwe van de Heer genoemd en degene die Jezus het meest nabij was, zowel in wijsheid als in liefde. Aan de hand van enkele prachtige schilderijen uit de Renaissance maakt Danielle van Dijk het beeld van deze bijzondere vrouw levend. Er is een boekentafel met de door haar geschreven boeken over Maria Magdalena.

Drs. Danielle van Dijk, geboren in 1953, bestudeert al ruim veertig jaar onderwerpen uit de geesteswetenschap. Ze heeft jarenlang onderzoek gedaan naar de gnosis en meerdere boeken geschreven. Daarnaast is ze docent Nederlands op de Stichtse Vrije School (VO) en verzorgt ze jaarlijks een meditatiewerkplaats.