Introductie Jan Rigterink

Voorganger op 13 juni

Mijn naam is Jan Rigterink en ik ben 74 jaar, gepensioneerd conrector voortgezet onderwijs. Na mijn pensionering studeerde ik van 2008-2012 theologie aan de Universiteit Utrecht. Mede door die studie had ik behoefte aan andere visies dan die worden verwoord in het midden-orthodoxe ‘PKN verhaal’. Het is vooral de ruimte die mensen aan elkaar geven in het denken over levensvragen die mij in de Vrijzinnigen IJsselstreek in Brummen, waarvan ik sinds 2015 lid ben, enorm aanspreekt.

Ik geniet van de vieringen omdat de voorgangers mij laten kennismaken met een breed scala aan onderwerpen en visies. Dat alles gegoten in een orde van dienst waarin sprake is van een geheel eigen invulling. Tijdens mijn studie werd ik gevraagd om eens voor te gaan in vieringen van de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap in Hengelo (GLD). Nu ben ik daar de vaste voorganger. Vanaf april 2021 doe ik daar, na een jaar 'coronapauze' iedere maand weer een dienst. In Brummen verzorg ik met een klein voorbereidingsgroepje ongeveer drie vieringen per jaar.

Ik word geïnspireerd door mensen die met mij willen zoeken naar de zin van ons bestaan. Mensen die dat doen door te vertellen over wat hen aanspreekt in diverse religies, positieve wetenschappelijke ontwikkelingen, andere culturen en de soms zo overrompelende natuur. Naast de Bijbel haal ik veel inspiratie uit gedichten en muziek; zij geven mij soms inzicht in levensvragen en heel vaak geven zij mij rust.

Bladerend door de verzamelde liedjes en gedichten van b.v. Willem Wilmink geniet ik van een dichter die over een lantarenpaal een ontroerend gedicht kan schrijven. Ik bewaar goede herinneringen aan de dienst die ik vorig jaar mei in Varsseveld heb gedaan, o.a. aan het prachtige improviserende pianospel en de gesprekken bij de koffie.

Tot ziens op 13 juni.

Vriendelijke groet, Jan Rigterink