Activiteiten en het coronavirus

Beste mensen,
Inmiddels kunt u zonder opgave weer overal naartoe. Toch is het soms prettig om te weten hoeveel mensen er komen. Het staat dan bij de betreffende activiteit aangegeven. Verder gaan we weer zoals voorheen door met het organiseren van activiteiten. U kunt ze vinden op deze pagina. Graag ontmoeten we u bij onze vieringen, lezingen, gezellige middagen en avonden.

En…elke vrijdagochtend van 10.30 – 11.30 uur bent u van harte welkom bij onze koffie-inloop voor een kopje koffie of thee én een gezellige gesprek. Ingang kerk. Ook is daar de gelegenheid een kaarsje te branden voor het leed in Oekraïne. En, laten we blijven omzien naar elkaar!

U kunt via deze website en de Eendracht op de hoogte blijven van de activiteiten. Op het YouTube-kanaal de Gele Bus zijn diverse filmpjes van vieringen en gesprekken te bekijken. Hebt u ook een bijdrage of een vraag/opmerking? Mail naar degelebus@swen.nu of bel naar (06) 431 671 39 (Helene Westerik) of (06) 224 979 69 (Nicoline Swen). Voor andere vragen kunt u natuurlijk altijd bellen met Nicoline of een bestuurslid.

Overzicht van komende activiteiten

vrijdag
1 maart 2024
20.00 uur
Offbeat Offbeat Vrij en zo

De band Offbeat bestaat uit vier doorgewinterde muzikanten en wil bluesrock weer op de kaart zetten in Doetinchem en omgeving. Dat er uit deze stad een aantal fantastische muzikanten en bands voortkomen, is voor niemand een geheim. De splinternieuwe bluesrockband, mag zich nu aan het rijtje bands van Doetinchemse bodem toevoegen. De band heeft haar debuut gehad tijdens het Najaarsfestival 10 september 2022 in het centrum van Zevenaar en speelt voornamelijk bluesrock van bekende en minder bekende artiesten. Zeker niet alleen retro, je mag ook moderne invloeden verwachten. Die komen voort uit verschillende genres, wat het zo goed als onmogelijk maakt om de band in een hokje te duwen.
OK, er is er zeker wel één waarin Offbeat past: Heerlijke Bluesrock !! Kortom, jarenlange ervaring maakt van Offbeat een band waar een ieder veel luister plezier aan zal beleven.

Aanvang: 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur.
Vrije entree, vrijwillige bijdrage van harte aanbevolen.

't Witte Kerkje, Doetinchemseweg 5, Varsseveld
Info: vrijenzo@gmail.com of (06) 41391784 (Gerwin)

maandag
4 maart 2024
10.00 uur
Leeskring verwarrende verhalen

Na in 2023 vooral veel vreemde en vaak aanstootgevende bijbelverhalen met elkaar gelezen te hebben, gaan we nu over op andere bijzondere bijbelverhalen. In de komende maanden willen we met elkaar het bijbelboek Openbaring gaan lezen, bespreken en onderzoeken.
Iedereen is van harte welkom (een keer) mee te doen! Als je je vooraf aanmeldt, krijg je de tekst toegestuurd.

Data
: Maandag 4 maart en maandag 15 april
Tijd: 10 – 12 uur
Waar: kantoor, ingang bij het fietsenhok
Kosten: geen (Bijdrage voor koffie/thee is fijn.)
Info: Nicoline
zondag
10 maart 2024
10.00 uur
Viering

Voorganger: Marianne Visch
Autodienst: I. ter Maat (06) 22 103 179

dinsdag
12 maart 2024
14.30 uur
Twee buurvrouwen uit Etten

De twee buurvrouwen uit Etten spelen vrolijke stukjes. Het gaat dan ook zeker een vermakelijke middag worden. Neem gerust je buurman of buurvrouw mee Zoals altijd: Vrij entree, gift gewenst.
Aanvang:14.30 u. aan de Prinses Beatrixstraat 1a, Varsseveld
vrijdag
15 maart 2024
20.00 uur
Meditatie op thema Aartsengel Pistes Sophia

Symbool van wijsheid en geloof. Zij wordt op één lijn gezet met Eva, Demeter, Isis, de maagd Maria, Kwan Yin. Pistes Sophia begeleidt je als je wijsheid zoekt. Ze kan je troosten, ze helpt je ongunstige omstandigheden te overwinnen. In welk opzicht? Door de levens heen hebben het mannelijk en vrouwelijk principe leed ervaren door hun tegenpool. Pijn door mannelijke daders veroorzaakt. In wezen zijn deze daders slachtoffer van hun diepgewortelde angst voor de vrouwelijke oerkracht, de oermoeder, de Godin. Vanuit de vernederingen en ervaringen door de levens heen verkrijgen we een nieuw bewustzijn. Via het collectieve aarde- bewustzijn breng je de mannelijke en vrouwelijke energie met elkaar in contact en integreert ze met elkaar. Zodra onze angst dooft wordt ons innerlijk verlicht.

Zo komt de verbinding met de vlam tot stand. Binnen geleide meditaties komen we in contact met Aartsengel Pistes Sophia. Zij begeleidt ons op onze weg tot verbinding in onszelf en met het mannelijk en vrouwelijk principe in ons zijn. Als we beide principes met behulp van Pistes Sophia met elkaar hebben geïntegreerd kunnen we een andere en nieuwe koers inslaan. Ons levenspad vervolgen we binnen de nieuwe mogelijkheden die we ons eigen hebben gemaakt. Op deze manier bereik je een verdieping in jezelf.

Waar
: 't Witte Kerkje te Varsseveld,
Doetinchemseweg 5.
Aanvang: 20.00 uur tot 21.45 uur. Napraten tot 22.00 uur. De deur staat open om 19.30 uur.
Wie: Iedereen is welkom.
Bijdrage: Toegang is kosteloos, aanmelden hoeft niet.
Informatie: Riemke de Boer (315) 32 91 07 of riemkedeboer@hetnet.nl
zondag
17 maart 2024
10.30 uur
Lezing: Karolien van den Brekel-Dijkstra

Positieve Gezondheid
Als huisarts en onderzoeker inspireert Karolien ons om een andere invalshoek te kiezen. Ze spoort mensen aan om de regie over onze gezondheid te nemen en andere accenten te leggen. Als mensen zijn we immers niet onze aandoening. In de moderne geneeskunde is Positieve Geneeskunde een manier van werken, die zich richt op de mensen zelf, op onze veerkracht en op wat ons leven betekenisvol maakt. Een bredere kijk op gezondheid, die voor velen oplevert.

Entree: 10 euro, koffie en thee 2 euro.
Info: lezing@vrijzinnigenvarsseveld.nl

maandag
18 maart 2024
10.00 uur
Leeskring Thomasevangelie

Ook in 2024 lezen en praten we aan de hand van deze oude tekst over de wereld van vandaag. Heb je interesse om (een keer) aan te sluiten en te ondervinden of het iets voor je is, laat het alsjeblieft weten. Op www.thomasevangelie.nl is de tekst te vinden. Wij gebruiken de vertaling en het commentaar van Bram Moerland. Natuurlijk kan ik e.e.a. ook toemailen.

Data: Maandag 18 maart ( logion 29 & 30), maandag 22 april (logion 31 & 32)
Tijd: 13– 15 uur
Waar: kantoor, ingang bij het fietsenhok.
Kosten: geen (Bijdrage voor koffie/thee is fijn.)
Info: Nicoline
vrijdag
22 maart 2024
9.00 uur
Wij vragen weer uw hulp bij de schoonmaak.

Als u zin hebt zien we u graag op vrijdagmorgen 22 maart vanaf 9.00 uur. Wij zouden het fijn vinden als u zich even aanmeldt bij Marian, onze koster. Zij zal dan eventueel ook zeggen wat u zelf nog kunt mee brengen en heeft dan inzicht met hoe velen er gepoetst gaat worden. Haar telefoonnummer is 06- 21622855. Er is deze ochtend geen koffie-inloop.
zondag
24 maart 2024
10.00 uur
Viering Palmpasen
lunch na de dienst, vooraf inloop koffie om 10.30 uur

Voorganger: Nicoline Swen
Autodienst: J. Velthorst (0315) 24 33 37

zondag
24 maart 2024
12.00 uur
Vrijwilligersmiddag

Een gezellige (palmpasen) lunch. Met deze lunch willen we al onze vrijwilligers bedanken voor hun inzet en àlle leden en vrienden van de afdeling de gelegenheid geven om elkaar te ontmoeten en bij te praten.

In verband met de organisatie wordt u verzocht om vóór 20 maart uw deelname door te geven via Marian Kolkman. Ook kinderen zijn welkom! Inloop vooraf aan de viering om 10.30 uur met koffie!
donderdag
28 maart 2024
19.00 uur
Witte donderdag

Avondmaal. Zoals gebruikelijk delen we op Witte Donderdag brood en wijn. Een korte viering, op donderdagavond 28 maart om 19.00 uur. U bent van harte welkom
Voorganger Nicoline Swen
zondag
31 maart 2024
10.00 uur
Muziek in de Paasviering

Drie leden van het bekende koor de UIftse Nachtegalen werken mee aan de Paasviering, zondag 31 maart. Het zijn Minou, Milou en Gabriëlle. Ze zullen enkele nummers, passend bij Pasen voor hun rekening nemen en zij worden op de vleugel begeleid door Julian Simmes.

Voorganger: Marchel Chevalking
Autodienst: D. Steenbeek 06 14536064

vrijdag
5 april 2024
20.00 uur
Sandra Vanreys met Efkes Anders Vrij en zo

Sandra Vanreys timmert al ruim 35 jaar succesvol aan de weg als zangeres. Ze heeft reeds diverse Cd-albums uitgebracht. Countrymuziek draagt ze een warm hart toe, en zij is vele malen verkozen als beste en favoriete countryzangeres van Nederland. Door de jaren heeft ze een allround repertoire weten op te bouwen waar het Nederlandstalige repertoire en vooral het Dialect voor haar niet vreemd is.

Samen met Hans Venneman en Erwin Stolte, die zij al langer kent uit de countryscene, heeft zij een nieuw muziek progamma samengesteld met o.a. dialectliedjes. Vandaar de naam “Sandra Vanreys efkes anders” U zult verast worden door de gevarieerde mix aan populaire countrysongs, aangevuld met mooie dialect songs. Ongetwijfeld zult u haar eigen gecomponeerde lied “de Achterhoek” horen. Een aubade aan haar geliefde streek. Dus laat u verrassen en kom gezellig kijken.

Aanvang: 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur.
Vrije entree, vrijwillige bijdrage van harte aanbevolen.

't Witte Kerkje, Doetinchemseweg 5, Varsseveld
Info: vrijenzo@gmail.com of (06) 41391784 (Gerwin)

dinsdag
9 april 2024
14.30 uur
60+ Club: Harrie Leijten vertelt
over John. F. Kennedy

Harrie Leijten is geregeld in Dallas geweest. Ook was hij bij de 45- en 50-jarige herdenkingsmanifestatie van de moordaanslag op John F. Kennedy. Hij heeft hiervoor een grote fascinatie en heeft een boek geschreven “De betekenis van de John F. Kennedy voor Nederland”. Het gaat een leerzame middag worden. Neem uw buren gerust mee.
Zoals altijd: Vrij entree, gift gewenst
Aanvang:14.30 u. aan de Prinses Beatrixstraat 1a Varsseveld
vrijdag
12 april 2024
10.30 uur
Weeksluiting Bettekamp

Voorganger Nicoline Swen
zondag
14 april 2024
10.00 uur
Viering

Voorganger: Nicoline Swen
Autodienst: W. Mateman 0315 24 33 61

maandag
15 april 2024
10.00 uur
Leeskring verwarrende verhalen

Na in 2023 vooral veel vreemde en vaak aanstootgevende bijbelverhalen met elkaar gelezen te hebben, gaan we nu over op andere bijzondere bijbelverhalen. In de komende maanden willen we met elkaar het bijbelboek Openbaring gaan lezen, bespreken en onderzoeken.
Iedereen is van harte welkom (een keer) mee te doen! Als je je vooraf aanmeldt, krijg je de tekst toegestuurd.

Data
: Maandag 4 maart en maandag 15 april
Tijd: 10 – 12 uur
Waar: kantoor, ingang bij het fietsenhok
Kosten: geen (Bijdrage voor koffie/thee is fijn.)
Info: Nicoline
vrijdag
19 april 2024
20.00 uur


zaterdag
20 april 2024
15.00 uur


zaterdag
20 april 2024
20.00 uur


zondag
21 april 2024
15.00 uur
  Theatergroep Spot speelt Maïsveld nog vier keer

Na de succesvolle en indringende voorstellingen van Maïsveld in het najaar van 2023 in ons Witte Kerkje, heeft theatergroep Spot besloten in het voorjaar van 2024, het stuk in reprise te brengen. Maïsveld is een verhaal over twee Duitse vrienden, in de aanloop van WO-II, die samen een geweldig lopende kunstgalerie in de USA runnen: Franz Schulze en zijn Joodse vriend Max Eisenstein. Als Franz besluit in de tweede helft van de jaren dertig met zijn gezin terug te keren naar Duitsland, naar zijn vaderland -dat eindelijk de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog achter zich heeft gelaten en een prachtige nieuwe toekomst tegemoet gaat- blijft de vrijgezelle Max alleen achter in San Francisco. De beide vrienden houden vanaf dan een intensief contact via brieven, die ze elkaar soms bijna wekelijks sturen. De handel gaat uitstekend: in Duitsland schildert de Joodse kunstenaar Peter Wasserman het ene na het andere prachtige schilderij, dat nauwelijks droog op de boot naar Amerika gaat, waar Max er een geweldige afzetmarkt voor heeft gevonden. Tot zover niets van hosanna! 25Als echter geleidelijk het nationaal socialisme het Duitsland van de jaren dertig begint te beïnvloeden, ontkomt ook Franz niet aan zijn onderliggende gevoelens voor het Große Deutsche Vaterland en dat gaat consequenties hebben. De beide vrienden-voor-het-leven lopen tegen niet te keren verandering van inzicht en gevoelens aan. Maïsveld staat in deze context voor een ruimte waar je doorheen kunt lopen, maar nog geen twee meter voor je uit kunt kijken. Pas als de maïs gemaaid is, zie je waar je al die tijd was, overzie je de consequenties van de keuzes die je met de beste bedoelingen maakte…

Locatie: het Witte Kerkje
Regie: Annelies van Rijssen
Voor reserveringen:
Facebookpagina Spot Theater of Flextickets
zondag
21 april 2024
10.30 uur
Lezing: Maria Driessen

Blauw meer dan een kleur!
Blauw kent vele toepassingen en heeft een diverse herkomst. Deze kleur roept bij iedereen iets anders op. Iedere kleur heeft zo zijn eigen symboliek en betekenis. Het is maar net hoe je kleur ervaart. De geschiedenis kent een waaier aan kleurtheorieën. Als kunsthistorica neemt Maria Driessen ons mee in de wereld van blauw Waar komt die kleur toch vandaan? Blauw in ons dagelijkse leven, op het doek, in de beeldhouwkunst.
Op reis met blauw!

Entree: 10 euro, koffie en thee 2 euro.
Info: lezing@vrijzinnigenvarsseveld.nl

Centrum 't Witte Kerkje, zaal de Eendracht, Prinses Beatrixstraat 1a te Varsseveld.

maandag
22 april 2024
10.00 uur
Leeskring Thomasevangelie

Ook in 2024 lezen en praten we aan de hand van deze oude tekst over de wereld van vandaag. Heb je interesse om (een keer) aan te sluiten en te ondervinden of het iets voor je is, laat het alsjeblieft weten. Op www.thomasevangelie.nl is de tekst te vinden. Wij gebruiken de vertaling en het commentaar van Bram Moerland. Natuurlijk kan ik e.e.a. ook toemailen.

Data: Maandag 18 maart ( logion 29 & 30), maandag 22 april (logion 31 & 32)
Tijd: 13– 15 uur
Waar: kantoor, ingang bij het fietsenhok.
Kosten: geen (Bijdrage voor koffie/thee is fijn.)
Info: Nicoline
zondag
28 april 2024
10.00 uur
Viering

Voorganger: Marchel Chevalking
Autodienst: I. ter Maat 06 22103170

vrijdag
3 mei 2024
20.00 uur
Trio in Petto Trio In Petto Vrij en zo

In het repertoire van Trio in Petto ligt de nadruk op Ierse en Schotse volksmuziek. Veelal driestemmige zang, en voor de begeleiding gebruiken we afwisselend harp, piano, contrabas, viool, mandoline, gitaar, tin wistle en accordeon.
Een concert van Trio in Petto neemt de luisteraar mee naar de mystieke Keltische wereld”. We merken dat het publiek het “open karakter en de echtheid” van onze optredens op prijs stelt. Men waardeert de meeslepende Ierse en Schotse muziek, maar zeker ook de serene ingetogen nummers. Daarmee wordt bij menigeen een gevoelige snaar geraakt. Een beleving om niet te missen! De band bezetting: Pauline Duurland, Marius Duurland en Buvana Gerlach.

Aanvang: 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur.
Vrije entree, vrijwillige bijdrage van harte aanbevolen.

't Witte Kerkje, Doetinchemseweg 5, Varsseveld
Info: vrijenzo@gmail.com of (06) 41391784 (Gerwin)

vrijdag
17 mei 2024
20.00 uur
Meditatie

Zoals gebruikelijk is er meditatie op elke derde vrijdagavond van de maand in het voorportaal van 't Witte Kerkje te Varsseveld.

Waar: 't Witte Kerkje te Varsseveld,
Doetinchemseweg 5.
Aanvang: 20.00 uur tot 21.45 uur. Napraten toto 22.00 uur. De deur staat open om 19.30 uur.
Wie: Iedereen is welkom.
Bijdrage: Toegang is kosteloos, aanmelden hoeft niet.
Informatie: Riemke de Boer (315) 32 91 07 of riemkedeboer@hetnet.nl

vrijdag
4 juni 2024
20.00 uur
Accordéon Melancolique Vrij en zo

Cherie werd als jong meisje direct gegrepen toen zij voor het eerst een accordeon hoorde: In het spel van Jean-Pierre vond ik mijn benadering van muziek helemaal terug. Jean-Pierre: “en hoe zij gebruik maakt van de dynamiek in de melodie spreekt me erg aan”. Hij maakte als student serieus kennis met de accordeon en stortte zich totaal op dit instrument. Hun eerste CD “L’imparfait du Coeur” werd meteen door een Zweeds accordeonmagazine uitgeroepen tot de beste accordeon CD van 1999 Dat betekende hun (internationale) doorbraak en sindsdien gaven ze honderden concerten. In 2023 kwam hun negende CD uit: het Bluesy en Jazz “Oh for Som Blue Skies “. Sony heeft een CD uitgebracht – La Vie en Rose- met Franse Chansons klassiekers en 4 nummers van Accordeon Melangolique! Vanaf 2021 namen zij in totaal zes composities van Jean-Pierre op met leden van het Metropoolorkest in een arrangement van Bob Zimmerman. Barcelona, een nummer uit deze reeks is regelmatig te horen op radio 4. Concerten in Denemarken, Ijsland, Duitsland, Egypte, Portugal – Grote namen in de film- en tv- en theaterwereld gebruiken hun muziek. Beroemd en onbekend, maar wat is het waard,de passie om schoonheid te delen is en blijft de drijfveer van deze artiesten. Een ijzersterk duo. Duo Accordeon Melancolique Cherie de Boer en Jean-Piere Guiran.

Aanvang: 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur.
Vrije entree, vrijwillige bijdrage van harte aanbevolen.

't Witte Kerkje, Doetinchemseweg 5, Varsseveld
Info: vrijenzo@gmail.com of (06) 41391784 (Gerwin)

zaterdag
29 juni 2024
18.00 uur
Open podium Vrij en zo

(Bijna) alles mag en kan bij het Open Podium van Vrij én….Zo.
We starten om 18.00 uur Als je wilt komen om je” talenten” te laten zien en horen aan het publiek, jong of wat ouder,starters of de (wat) gevorderden het maakt niet uit, het is aan jullie. Voor wat je wilt laten zien/horen geldt het zelfde dus welk soort optreden dan ook, alles is prima. Dus van bandjes tot een solo optreden welke muziek ?? en van Koren tot Cabaret en van Een mooi verhaal tot gedichten enz…… Er zijn al een paar leuk aanmeldingen, dus dat gaat weer een gezellige boel worden. Aanmelden kan zeker nog, maar hoeft niet.(Wél handig voor het Team) Voor publiek is het zoals altijd, alleen de inloop is dit keer v.a. 17.30 uur.

Aanvang: 18.00 uur, inloop om 17.30 uur.
Vrije entree, vrijwillige bijdrage van harte aanbevolen.

't Witte Kerkje, Doetinchemseweg 5, Varsseveld
Info: vrijenzo@gmail.com of (06) 41391784 (Gerwin)